Montenegro: Yatırım Yoluyla Oturum İzni ve Vatandaşlık

Yıllar süren değerlendirmelerin ardından, Karadağ nihayet yatırım yoluyla vatandaşlık programlarıyla dış yatırımı çekmeye çalışan ülkeler listesine katılma kararı verdi. Program, Ekim 2018’den itibaren AB dışı ülkelerden başvuran 2000 yatırımcı için 3 yıl süreyle geçerli olacak.

Dünya Bankası verilerine  göre Karadağ, Balkanların en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olarak gösterilmektedir. Stratejik konumu ile birlikte genç bir devlet oluşu Karadağ’ı güvenlik ve yaşam kalitesinde artış arayan yatırımcılar için benzersiz bir ülke konumuna getirmiştir.

Program Yatırım Özellikleri
Yatırım 1: Hükümet Fon Bağışı 100.000 €'ya ek olarak,
Yatırım 2a: Az gelişmiş bir bölgede (ülkenin kuzeyinde) onaylı bir gayrimenkule yapılan 250.000 € yatırım 
veya
Yatırım 2b: Az gelişmiş bir bölgede (ülkenin güneyinde) onaylı bir gayrimenkule yapılan 450.000 € yatırım.
Başlangıç yatırımı minimum hükümet fon bağışı ve gayrimenkul yatırımı  toplamı  350.000 € olarak belirlenmiştir.

Süreç
Yatırımcılar 3 hafta içinde Daimi Oturum İzni'ne sahip olurlar, 6 ay boyunca Daimi Oturum İzni'ni taşıyan kişiler vatandaşlık statüsüne başvurabilirler.

Karadağ pasaportu şu anda Pasaport Endeksinde Dünya da 37. sırada ve vatandaşların 115 ülkeye vizesiz seyahat etmesini sağlıyor. AB’ye girişin ardından bu sayının daha da artması bekleniyor.

NATO üyesi olan Karadağ 2025 itibarıyla Avrupa Birliğinin gelecekteki genişleme planlarına dahil edilmiş durumda. Ülke halihazırda para birimi olarak Euro kullanıyor ve AB yasalarını ulusal yasalara entegre etme sürecinde.

Dünyanın en gösterişli yat limanlarından olan ve Investment Corporation of Dubai tarafından 200 milyon USD’nin üzerinde bir fiyatla satın alınan Porto Montenegro’ya ev sahipliği yapan güney kesimi Regent ve Aman Resorts gibi lüks markalarla bölgenin en lüks yerlerinden biri haline geldi. Karadağ’ın doğal güzelliğini ve kültürünü barındıran kuzey bölgesinde turizm ülke için yaşamsal bir önem taşımaya başladı. 

Önceki Post
Sonraki Post